Narzędzia

Narzędzia

Z pewnością każdy zdaje sobie sprawę, że praca na placach budowy, przy budowie dróg, mostów,...

Przedsiębiorstwa, a fundusze poręczeń kredytowych

Przedsiębiorstwa, a fundusze poręczeń kredytowych

  Każdy z nas posiada jakieś pasje i zainteresowania. Dla wielu z nas pasją może być własna...

Kraty pomostowe w Internecie

Kraty pomostowe w Internecie

W różnych miejscach i w różnych gałęziach przemysłu wykorzystuje się różnego rodzaju kraty...

Praca jako tłumacz

Praca jako tłumacz

Jeśli zastanawiamy się na wyborem zawodu jaki moglibyśmy uprawiać, na pewno jednym z pomysłów...

Kosmetyki Goldwell i Wella

Kosmetyki Goldwell i Wella

Trudno byłoby zapewne wyobrazić sobie współczesne życie bez Internetu. Dlaczego? Przede...

  • Narzędzia

    Narzędzia

  • Przedsiębiorstwa, a fundusze poręczeń kredytowych

    Przedsiębiorstwa, a fundusze poręczeń kredytowych

  • Kraty pomostowe w Internecie

    Kraty pomostowe w Internecie

  • Praca jako tłumacz

    Praca jako tłumacz

  • Kosmetyki Goldwell i Wella

    Kosmetyki Goldwell i Wella

porcelana gastronomiczna

Wybór odpowiedniej zastawy stołowej gwarantuje sukces w postaci zadowolenia gości. Porcelana gastronomiczna powinna być idealnie dostosowana do wystroju wnętrza restauracji oraz charakteru danej uroczystości. Każde przyjęcie, miejsce i potrawa ma swoją własną stylistykę, zgodnie z którą powinno być zorganizowane podanie. Sushi, tradycyjna kuchnia polska, czy nowoczesny deser zasługują na odpowiedni dobór detali. Wśród nich znajduje się zarówno szkło kryształowe o konkretnej formie, kolorze i zdobieniu, sztućce oraz piękna porcelana gastronomiczna. Warto zwrócić uwagę nie tylko na jej kształt, ale również na kolor. Czasami drobny dekor akcentuje całą kompozycję i przesądza o stylu podania.

 Najpopularniejszą zastawą stołową jest gładka, biała porcelana, która pasuje do wszystkiego. Dlatego też tak wielu właścicieli restauracji decyduje się na jej zakup. Harmonizuje ona zarówno z wykwintnymi, nowoczesnymi potrawami, jak i daniami wykonanymi według tradycyjnego przepisu. Co więcej, przy każdym kolejnym remoncie, nie trzeba wymieniać zastawy, bo uniwersalna porcelana współgra z dowolnym charakterem wnętrza. Przytulne kawiarnie, urządzone w stylu rustykalnym, prowansalskim lub toskańskim cieszą się dużym powodzeniem wśród gości. Ich przytulne wnętrze sprzyja spotkaniom towarzyskim, pozwala się zrelaksować i poczuć jak w domu. Jeżeli nie mamy jeszcze stałych klientów, to wnętrze zdecyduje o tym, czy goście zdecydują się na skorzystanie z naszej oferty. Dlatego tak ważny jest detal. Należy dobrze się zastanowić przy wyborze wyposażenia, na które składa się przede wszystkim porcelana gastronomiczna. Każdy najdrobniejszy talerzyk powinien urzekać swoim atrakcyjnym wyglądem, ale nie tylko. Ważna jest również poręczność. Jeżeli kubek, filiżanka, czy pucharek są dobrze wyważone, nie musimy przejmować się nieustanną utratą poszczególnych elementów zestawu. Goście cenią sobie komfort użycia porcelany, a właściciel powinien zadbać o ich dobre samopoczucie. Kolejną istotną kwestią w wyborze zastawy stołowej jest jej jakość. Ponieważ naczynia są używane nieustannie i wielokrotnie myte oraz wyparzane, są również narażone na utratę połysku, ścieranie i drobne lub całkowite uszkodzenia. Oczywiście należy pamiętać o ich odpowiedniej konserwacji w postaci dobrych detergentów. Wiele zależy również od samego personelu. Ale najlepiej jest już na początku zakupić dobrej klasy porcelanę od znanego producenta. Z produkcji najlepszych wyrobów ceramicznych znane są firmy Niemieckie.

To w Niemczech odkryto pierwszą w Europie technikę wyrobu porcelany. Niemieckie firmy rodzinne produkowały piękne porcelanowe wyroby, traktowane jak dzieła sztuki i ta tradycja zachowana jest po dziś dzień. Spośród najbardziej znanych wymienić można porcelanę Zellerfeld, Goebel, czy Rosenthal. Jakość oczywiście ma swoją cenę, ale jeżeli kupujemy wyroby na potrzeby działalności gastronomicznej, możemy liczyć na zniżki. Porcelana gastronomiczna powinna być odpowiednio dobrana do wnętrza nie tylko kolorem, wzorem, czy logotypem na filiżankach. O stylu podania decyduje zwykle sam kształt poszczególnych komponentów zastawy stołowej. Modne od niedawna prostokątne talerze i kubki nadają minimalistyczny charakter. Najlepiej sprawdzają się w nowoczesnych kawiarniach. Zwolennicy tradycyjnych potraw i wnętrz powinni raczej zdecydować się na okrągłe talerze. Są nadal najbardziej praktyczne i łatwe w utrzymaniu. Prostokątne półmiski jednak świetnie sprawdzają się na stole bufetowym. Pozwalają zaoszczędzić wiele miejsca i pięknie prezentują drobne przekąski.

Nowoczesna porcelana gastronomiczna występuje najczęściej w białym kolorze, chociaż na rynku pojawiają się coraz częściej czarne zastawy stołowe. Są bardzo atrakcyjne wizualnie i oryginalne, ale nie do każdego miejsca i potrawy pasują. Nie są też praktyczne. Wszelkie uszkodzenia i przetarcia są na nich bardziej widoczne. Jest to bardzo ważna kwestia w miejscach, w których naczynia praktycznie nie wychodzą z użycia. Z kolei kolorowa porcelana gastronomiczna jest dość odważnym i ekstrawaganckim wyborem. Nie zawsze pasuje ona do danego dania, co więcej może stłumić efekt wizualny samej potrawy. Dlatego też najbezpieczniej jest wybrać zastawę stołową w stonowanym odcieniu i prostym kształcie. Bardzo ozdobna porcelana gastronomiczna wykonana według starego wzornictwa z dekorami w formie rustykalnej ilustracji lub motywów kwiatowych to dobry wybór, ale wyłącznie jeśli prowadzimy działalność gastronomiczną w tradycyjnym i eleganckim stylu. Taka zastawa doskonale pasuje do wykwintnych restauracji, które serwują dania według starodawnych przepisów, ale w eleganckim stylu. Wysoce ozdobne talerze pasują do antyków, zdobionych zasłon i obrusów oraz stylowych świeczników. Ważny jest również dobór dekorów. Jeżeli już decydujemy się na kolorową zastawę, musimy wiedzieć, że straci ona swój uniwersalny charakter. Dekor to również wyzwanie dla przemysłowego zmywania. Może ulec wyblaknięciu i ścieraniu, dlatego nie zawsze jest dobrym wyborem.

Hotele bardzo często decydują się na ozdobieniu swojej porcelany logotypem, który nie zawsze uatrakcyjnia wygląd zastawy. Jednak firmowy napis na kubkach, czy talerzach podnosi prestiż miejsca. Jeżeli wiemy już jak będzie wyglądać nasza porcelana gastronomiczna, musimy zdecydować się na wybór poszczególnych komponentów. Kawiarnie serwują zwykle kawę w wielu postaciach. Właściciele muszą pamiętać, że wymaga to zastosowania konkretnego rodzaju filiżanek. Espresso, macchiato, mocca, latte, czy cappuccino to różne napoje, z których każde zasługuje na osobny sposób podania. Tak samo dzieje się w przypadku herbaty. Rytuał picia gorących napojów jest dla niektórych gości niemalże świętym, dlatego nie powinniśmy lekceważyć nawet najdrobniejszych niuansów. Sztuka kulinarna polega nie tylko na stworzeniu potrawy o wspaniałym smaku i aromacie, ale również wyglądzie i sposobie podania. Dlatego musimy znać w drobnych szczegółach normy rządzące dekoracją stołu i serwowania posiłków.